HTML

Transz Szibéria

A transzszibériai utazásról, pontosabban egyelőre az előkészületeiről.

Share on Facebook

Linkblog

Hogyan vegyünk jegyet oroszországi vonatra

2008.07.16. 16:59 B K

Most leírom, hogyan kell oroszországi vonatokra jegyet venni. De előbb leírom azt is, hogyan nem lehet.

Próbáltunk jegyet venni a Transz-Szibre. Pontosabban helyjegyet, mert, ahogy  Helmut, a nagy utazó részletesen leírja angolul

http://citystarticket.blogspot.com/

vagy ahogy a Magyarországról Amerikába származott GyuriFT szintén részletesen leírja angolul

http://members.virtualtourist.com/m/b883d/

nemzetközileg két jegyet kell venni a TranszSzibre, egy sima vonatjegyet pl. Bp-Vlagyivosztok vagy Záhony-Irkutszk vagy Kassa-Nauski szakaszra, és külön helyjegyet (éjszakára plackártnijt vagy kupét).

A vonatjegy még rendben is lett volna (szlovák CityStar és magyar testvére egyaránt 70ezer körül kaphatók). De helyjegyet sehogysem tudtunk szerezni. Pár helyen jártunk ezügyben:

Magyarországon, a Keletiben és a központi jegypénztárban (itt kétszer is).

Egy utazási irodánál (majd elmondom egyszer azt is, hogy melyiknél).

Ausztriában (mert arra gondoltunk, hogy odaát rend van).

---

A Keletiben ugye azt mondták, hogy nem tudják megmondani, hogy mennyibe kerül, oda nem árulnak jegyet, és különben is. Amúgy elképzelhető, hogy nekik volt igazuk.

A központi jegypénztárban eladtak volna nekünk helyjegyet, pl. Moszkva-Irkutszk szakaszra is, sőt, egyik alkalommal a rész-jegyek megvásárlását is beígérték, de bizonytalanra. Hogy ez pontosan mit jelent, az nem derült ki (lehet, hogy többször is vissza kell jönni, egyszerre nem lehet majd megvenni, stb.).

A magyar iroda azt mondta, hogy jegyet teljes szakaszra Szeverobajkálszkig nem tudnak venni, részszakaszra pedig csak a vonat indulása előtt három nappal.

(Szeverobajkálszk a BAM-on, azaz a Bajkál-Amúr vasútvonalon van, ami Tajsetnél tér le a TranszSzib vonalról, hogy a tó északi csücskébe érjen el, aztán tovább, ez is megy Tindáig meg Vlagyivosztokig.)

Ekkor épp Bécsben jártunk, hát ott is érdeklődtünk. Ausztriában az információk a rendszerből eltűntek, és a személyzet (az infópultos kislány) azt mondta, hogy furcsa, semmit nem talál a Moszkván túli részről, régen árulták ezeket is, de most már csak Moszkváig. Kicsit el volt bizonytalanodva.

Ekkor jött a vonatos 4ik, aki velünk ellentétben nem angolul, hanem oroszul böngészte az orosz vasúttársaság honlapját. És oroszul, jelentjük, kitűnően lehet jegyet venni. Online, bankkártyás fizetéssel. Az Amex kártyát nem fogadta el, de a Visák átcsusszantak. Mi választottuk ki, hogy melyik kupéba kérjük. Helyjegyet és vonatjegyet egyszerre.  Plackartnijt is, ha azt szeretük volna, meg kupét, meg ami csak van. Részszakaszra, egy hónappal az utazás előtt (bár részszakaszra csak egy-egy vagon volt felkínálva a sokból a vonatokon, úgyhogy a jegyek száma limitált volt, de voltak!) Mit mondjunk még: professzionális szolgáltatás, elégedett vevők (egyelőre, mert most még nem tudjuk, menni fog-e a vízumigénylés ezekkel az online jegyekkel; amikor pár éve német vonatra vettünk online jegyet, a cseh kalauz igencsak furcsán nézett ránk a nemzetközi vonaton).

A leírás szerint a nagy pályaudvarokon az Expressz ablakban lehet majd átvenni a jegyet, a kinyomtatott vonalkód és az igazolvány (útlevél) birtokában.

Éljenek az orosz államvasutak!

Lényeg, hogy jegyvásárlás Moszkván túlra itt:

http://www.ticket.rzd.ru/wps/portal/pp

Annak, aki a háttérre is kíváncsi:

>>>    Российские железные дороги

>>>    Пассажирские перевозки

>>>    Купить билет

>>>    Majd az oldal alján a magyarázatok után most már végre:   КУПИТЬ БИЛЕТ

Itt előbb Регистрация, aztán pedig jegyvásárlás.

 

 

 

3 komment

Címkék: vásárlás rulez orosz online vonatjegy helyjegy rzd

A bejegyzés trackback címe:

https://trans.blog.hu/api/trackback/id/tr18571233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latya 2008.10.26. 11:36:14

Így van, én Moszkva-Pétervár irányba foglaltam, platzkartos legolcsóbb helyet. 20 éves megkopott orosz tudásom, meg egy szótár segítségével el lehet boldogulni.

B K 2008.10.26. 12:00:04

Kösz a megerősítést! Mi azóta vissza is jöttünk, és azzal egészíteném ki a fentieket, hogy kaptunk az online elővételi jegyekre vízumot, és a jegyek átvétele zökkenőmentes volt - gyorsan készítek is erről egy bejegyzést!

Gabri Fibra 2009.01.18. 20:26:18

B K!
fel tudnánk venni a kapcsolatot, lenne pár kérdésem.

Gabri
süti beállítások módosítása